Рецепти
Скуша на турски начин
Турски специјалитет со интересен прелив од лимон и бибер
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Скуша(2 )
Домат(1 )
Кромид(1 Главица)
Ротквица(5 )
Лимон(2 )
Марула(неколку листови )
Сечкан магдонос(1 Китка)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Маслиново масло(2-3 Супени лажици)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Скушите ги сечеме на половина по должина и им ја отстрануваме коската. Филетите ги посолуваме и наросуваме со црн пипер, па ги ставаме во чинија настрана.
- Кромидот го сечкаме на полукругови, доматот на кругови и ги додаваме врз скушата најпрво парчињата домат, па кромидот и исечканиот магдонос.
- Попрскуваме со маслиново масло врз филетите, а потоа ги виткаме во фолија, ги редиме во огноотпорен сад и ги печеме во загреана рерна 30-тина минути на 250°C.
- Готовите парчиња скуша ги вадиме од рерната и од фолијата и ги ставаме на чинија. Листовите марула ситно ги сечкаме, ротквичките ги сечеме на четвртини и ги ставаме во чинијата.
- Половина лимон го цедиме и го мешаме со маслиново масло и бибер, па рибата ја преливаме со овој прелив. Со останатата половинка лимон ја декорираме чинијата и послужуваме.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во