Рецепти
Скуша на турски начин Ана Ѓорова

Турски специјалитет со интересен прелив од лимон и бибер

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Скуша(2 )

Домат(1 )

Кромид(1 Главица)

Ротквица(5 )

Лимон(2 )

Марула(неколку листови )

Сечкан магдонос(1 Китка)

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Маслиново масло(2-3 Супени лажици)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Скушите ги сечеме на половина по должина и им ја отстрануваме коската. Филетите ги посолуваме и наросуваме со црн пипер, па ги ставаме во чинија настрана.
  2. Кромидот го сечкаме на полукругови, доматот на кругови и ги додаваме врз скушата најпрво парчињата домат, па кромидот и исечканиот магдонос.
  3. Попрскуваме со маслиново масло врз филетите, а потоа ги виткаме во фолија, ги редиме во огноотпорен сад и ги печеме во загреана рерна 30-тина минути на 250°C.
  4. Готовите парчиња скуша ги вадиме од рерната и од фолијата и ги ставаме на чинија. Листовите марула ситно ги сечкаме, ротквичките ги сечеме на четвртини и ги ставаме во чинијата.
  5. Половина лимон го цедиме и го мешаме со маслиново масло и бибер, па рибата ја преливаме со овој прелив. Со останатата половинка лимон ја декорираме чинијата и послужуваме.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: