Рецепти
Сладолед од чоколадо и малини
Домашен сладолед од црно чоколадо и свежи малинки
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Црно чоколадо(200 грама (за сладолед од чоколадо) )
Шеќер(100 грама (за сладолед од чоколадо) )
Млеко(100 милилитри (за сладолед од чоколадо) )
Шлаг крем чоколада(или шлаг пена 1 (за сладолед од чоколадо) )
Слатка павлака(250 милилитри (за сладолед од чоколадо) )
Малини(200 грама (за сладолед од малини) )
Шеќер(100 грама (за сладолед од малини) )
Шлаг крем ванила(или шлаг пена 1 (за сладолед од малини) )
Слатка павлака(250 милилитри (за сладолед од малини) )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Чоколадото се топи на пареа и се трга настрана.
- Малините се посипуваат со шеќерот и убаво се меша за да се растопи шеќерот.
- Сладолед од чоколадо: во посебен сад се мати слатката павлака, а потоа и шлаг-пената. На крај се додава топеното чоколадо и сè заедно се меша. Сладоледот се става во фрижидер да се замрзне.
- Сладолед од малини: постапката се повторува со тоа што шлаг пената не се мати со 100 мл млеко, туку со течноста што ја испуштиле малинките.
- Шлаг-пената се меша со изматената павлака и на крај се додаваат малините.
- Сладоледот се става најмалку 2-3 часа во замрзнувач.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во