Рецепти
Слатко од зрели смокви Ана Ѓорова

Слатко од зрели смокви – одличен десерт на едноставен начин

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Смоква(40 )

Шеќер(1 Килограм)

Ванилин шеќер(2 Пакувања)

Лимон(1 )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Големо тенџере речиси целото се полни со вода и кога ќе зоврие се става 1 килограм шеќер (на 1 килограм шеќер се ставаат 40 смокви), се меша додека не се растопи шеќерот и се остава да врие 30-35 минути.
  2. Зрелите смокви се мијат убаво неколку пати, а потоа една по една внимателно се ставаат во тенџерето за да се залепи шербетот.
  3. Лимонот се мие и се сече на кришки и се додава во тенџерето заедно со ванилиниот шеќер.
  4. Се остава да врие и потоа се покрива со мокра крпа и се остава да отстои преку ноќ.
  5. Утредента слаткото од зрели смокви се собира и се става во миени стаклени тегли.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: