Рецепти
Слатко од зрели смокви Ана Ѓорова

Слатко од зрели смокви – одличен десерт на едноставен начин

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Смоква(40 )

Шеќер(1 Килограм)

Ванилин шеќер(2 Пакувања)

Лимон(1 )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Големо тенџере речиси целото се полни со вода и кога ќе зоврие се става 1 килограм шеќер (на 1 килограм шеќер се ставаат 40 смокви), се меша додека не се растопи шеќерот и се остава да врие 30-35 минути.
  2. Зрелите смокви се мијат убаво неколку пати, а потоа една по една внимателно се ставаат во тенџерето за да се залепи шербетот.
  3. Лимонот се мие и се сече на кришки и се додава во тенџерето заедно со ванилиниот шеќер.
  4. Се остава да врие и потоа се покрива со мокра крпа и се остава да отстои преку ноќ.
  5. Утредента слаткото од зрели смокви се собира и се става во миени стаклени тегли.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: