Рецепти
Терин од хељда, спанаќ и сирење (хроно)
Хељдата е многу здрава намирница. Една од нејзините најважни карактеристики е што не содржи глутен, па поради тоа е одлична за сите кои имаат нетолерантност кон него.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Хељда(300 Грама)
Бистра зеленчукова супа(700 Милилитри)
Моцарела сирење(250 Грама)
Спанаќ(500 Грама)
Белка од јајце(1 )
Брашно(малку )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Ставете ја хељдата во супата од зеленчук. Додајте зачини по вкус и гответе 15-20 минути додека се апсорбира цела течност. Оставете да се олади и додајте ја изматената белка.
- Спанаќот добро измијте го и исцедете го, а сирењето исечете го на коцки.
- Правоаголен калап премачкајте со масло и посипете го со малку брашно.
- Истурете 2/3 варена хељда и обложете го целиот калап со хељда. Распоредете на дното 1/3 од варениот спанаќ и врз него ставете ги коцките сирење. Повторете ја постапката уште еднаш и одозгора ставете го третиот и последен слој од спанаќ. Покријте со останатата хељда и израмнете.
- Печете на 200 степени, околу 30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во