Рецепти
Солена торта од компири и кашкавал
Испробајте го овој сочен рецепт со компири и топен кашкавал што со сигурност ќе ви се допадне
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(1 Килограм)
Кашкавал(350 Грама)
Овчо сирење(50 Грама)
Јајце(4 )
Магдонос(1 Китка)
Лук(1 Чешне)
Лебни трошки(грст )
Млеко(2-3 Супени лажици)
Путер(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Исечкајте 300 грама кашкавал, а останатите 50 изрендајте ги.
- Измијте ги компирите и сварете ги, па потоа излупете ги и испасирајте ги. Мешајте ја смесата сè додека не добиете пире.
- Со компирите додајте ги изматените јајца, млекото, 50 г рендан кашкавал, ренданото сирење, солта, биберот и 50 г путер.
- Намастете една тава и посипете ја со презлата. Сипете половина од смесата со компири. Прекријте ја со исечканите 300 г кашкавал, па додајте ја останатата смеса од компири.
- Измешајте ги трошките со останатиот путер и со нив посипете ја површината на тортата. Печете 35 минути на 200 степени, додека не зарумени.
- Исечкајте ги магдоносот и лукот и пропржете ги на малку путер. Сервирајте ги со солената торта.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во