Рецепти
Солени гнезда
Брзо предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кисело млеко(200 Грама)
Брашно(400 Грама)
Масло(4 Супени лажици)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Прашок за печиво(1 )
Јајце(1 )
Сирење(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Во длабок сад ги ставаме киселото млеко, брашното, маслото, солта и печивото. Мешаме со лажица и потоа со рака за да се формира ретко тесто кое не лепи на рацете.
- Со намастени раце со масло се формираат топчиња со големина на ќофте и се редат во правоаголен сад намастен со масло за јадење.
- Во секое топче се прави вдлабнатина со показалецот и во неа се става по една мала лажичка од филот. Филот се прави од 1 јајце матено со дробеното сирење и малку црн бибер. Одозгора секое парче се наросува со малку ким.
- Се печат на температура од 180 степени околу 20 минути. Се сервираат со 4 гнезда декорирани со 2 лажици павлака.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во