Рецепти
Солени кекси со ким
Солена и вкусна ужина која одлично оди со шолја топол чај
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(300 Грама)
Прашок за печиво(1/2 Пакување)
Маргарин(140 Грама)
Ементалер сирење(140 Грама)
Јајце(2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 25 минути + 2 часа да отстои тестото
- Просејте го брашното заедно со печивото, а потоа во нив раздробете го путерот или маргаринот.
- Додајте го ренданото сирење, јајцата, сол и ким.
- Замесете еластично тесто, а потоа оставете го да отстои 2 часа на ладно место.
- Тестото расукајте го со дебелина до 1 см, со посебни форми или со чаша исечете кружни кекси, наредете ги врз плех со хартија за печење, намачкајте ги со матено јајце и посипете ги со ким.
- Печете ги во рерна со умерена температура околу 15 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во