Рецепти
Солени витлерчиња Ана Ѓорова

Овие солени кифлички можете да ги подготвите за родендени, имендени, домашна слава или каква било семејна свеченост или едноставно да си ги направите за грицкање додека ја гледате омилената серија

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(800 Грама)

Масло(150 Милилитри)

Млеко(300 Милилитри)

Квасец(1 )

Адитив(1 Кафена лажица)

Сол(2 Кафени лажици)

Јајце(едно за премачкување )

Ким

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути

  1. Квасецот го ставаме да стаса. Заедно со брашното, млекото, солта и адитивот замесуваме тесто. Тестото го ставаме на топло да стаса околу 1 час.
  2. Правиме топчиња, со сукало ги развлекуваме во корички и ги виткаме.
  3. Ги редиме во подмачкан плех и ги оставаме на топло уште половина час.
  4. Одозгора ги премачкуваме со јајце, ги посолуваме и наросуваме со ким.
  5. Ги печеме во загреана рерна на 180°C или додека да добијат убава боја.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: