Рецепти
Солени витлерчиња
Овие солени кифлички можете да ги подготвите за родендени, имендени, домашна слава или каква било семејна свеченост или едноставно да си ги направите за грицкање додека ја гледате омилената серија
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(800 Грама)
Масло(150 Милилитри)
Млеко(300 Милилитри)
Квасец(1 )
Адитив(1 Кафена лажица)
Сол(2 Кафени лажици)
Јајце(едно за премачкување )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути
- Квасецот го ставаме да стаса. Заедно со брашното, млекото, солта и адитивот замесуваме тесто. Тестото го ставаме на топло да стаса околу 1 час.
- Правиме топчиња, со сукало ги развлекуваме во корички и ги виткаме.
- Ги редиме во подмачкан плех и ги оставаме на топло уште половина час.
- Одозгора ги премачкуваме со јајце, ги посолуваме и наросуваме со ким.
- Ги печеме во загреана рерна на 180°C или додека да добијат убава боја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во