Рецепти
Сорбет од цреши Ана Ѓорова

Рецепт за лесен, освежителен и вкусен овошен десерт што е одличен за топлите денови

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Цреши(300 Грама)

Вода(250 Милилитри)

Шеќер(200 Грама)

Лимон(1/2 )

Белка од јајце(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 25 минути

  1. Во тенџере на оган ставете ги водата и шеќерот и мешајте додека шеќерот се растопи за да добиете смеса како сируп. Оставете да се олади.
  2. Црешите измијте ги и исчистете ги од семките и дршките, ставете ги во блендер заедно со 3/4 од сирупот и со сокот од лимон и блендирајте додека добиете хомогена смеса.
  3. Добиената смеса процедете ја за да ги отстраните лушпите од овошјето и да добиете само течна смеса.
  4. Ставете во пластичен сад и во замрзнувач.
  5. Откако ќе се замрзне смесата, со лажица измешајте и искршете го мразот што се создал при замрзнувањето.

01

6. Останатиот дел од сирупот ставете го во тенџере на оган.

7. Потоа ставете го во сад и додајте ја белката. Матете со миксер подолго, додека се олади смесата и додека добиете цврст снег.

8. Потоа додајте го замрзнатото овошје и измешајте го со добиениот шлаг.

01

9. Ставете го сорбетот во фрижидер уште 2 часа. Потоа послужете го и декорирајте со свежи цреши.

Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: