Рецепти
Сорбет од цреши Ана Ѓорова

Рецепт за лесен, освежителен и вкусен овошен десерт што е одличен за топлите денови

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Цреши(300 Грама)

Вода(250 Милилитри)

Шеќер(200 Грама)

Лимон(1/2 )

Белка од јајце(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 25 минути

  1. Во тенџере на оган ставете ги водата и шеќерот и мешајте додека шеќерот се растопи за да добиете смеса како сируп. Оставете да се олади.
  2. Црешите измијте ги и исчистете ги од семките и дршките, ставете ги во блендер заедно со 3/4 од сирупот и со сокот од лимон и блендирајте додека добиете хомогена смеса.
  3. Добиената смеса процедете ја за да ги отстраните лушпите од овошјето и да добиете само течна смеса.
  4. Ставете во пластичен сад и во замрзнувач.
  5. Откако ќе се замрзне смесата, со лажица измешајте и искршете го мразот што се создал при замрзнувањето.

01

6. Останатиот дел од сирупот ставете го во тенџере на оган.

7. Потоа ставете го во сад и додајте ја белката. Матете со миксер подолго, додека се олади смесата и додека добиете цврст снег.

8. Потоа додајте го замрзнатото овошје и измешајте го со добиениот шлаг.

01

9. Ставете го сорбетот во фрижидер уште 2 часа. Потоа послужете го и декорирајте со свежи цреши.

Овесни палачинки со банана
Салата со соја и шампињони
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Чај со јаболко
Пица од карфиол
Смути со калинки
Печен карфиол со сладок компир
Салата со карфиол и маслинки
Чиа пудинг со банани
Смути во чинија со шумско овошје
Бурито со мешано месо
Брза салата од брокула
Смути од ѓумбир и круши
Есенско смути
Свинско месо со бел сос
Вафли со боровинки
Мини палачинки со спанаќ
Ориз со печурки
Риба со жалфија
Овесно смути со кафе
Намаз од рукола
Смути со киви и шумско овошје
Шејк со јаболко
Пилешко на индиски начин
Тортелини со спанаќ и брокула
Пире од карфиол
Алжирски солени палачинки
Тахини (сос од сусам)
Намаз од сладок компир и куркума
Детокс смути со ѓумбир и зелено јаболко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: