Рецепти

Суфле од чоколадо
Чоколадно задоволство за вистинските љубители на сочните чоколадни десерти
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко(150 Милилитри)
Црно чоколадо(140 Грама)
Нишесте (пченкарен скроб)(10 Грама)
Шеќер во прав(40 Грама)
Белка од јајце(5 )
Жолчка од јајце(2 )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Најпрвин загрејте ја рерната на 200°C.
- Млекото ставете го во помало тенџере да зоврие. Додајте го исечканото чоколадо во зовриеното млеко и мешајте додека чоколадото не се растопи, а потоа додајте ги жолчките и пченкарниот скроб.
- Кога ќе се соедини смесата, оставете ја да се олади на собна температура.
- Белките изматете ги со миксер и додајте шеќер во прав. Во оладената смеса од чоколадо постепено додавајте ги изматените белки.
- Употребете мал, огноотпорен сад за суфле и намастете го со путер на дното.
- Потоа ставете ја смесата во садот и додајте малку шеќер во прав. Печете 12-15 минути во претходно загреаната рерна на 200°C.
- Суфлето е готово кога на површината се создава тенка кора, а одвнатре е кремаст и мек. Послужете го топол со топка сладолед.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во