Рецепти
Сусамки со лук во прав
Одлична ужинка погодна за секоја пригода
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(150 Грама)
Масло(150 Милилитри)
Жолчка од јајце(1 )
Урда(150 Грама)
Сусам(2 Супени лажици)
Лук во прав(3 Супени лажици)
Кари во прав(3 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Во длабок сад се мешаат брашното и урдата. Се додава маслото, жолчката, лукот и карито и се замесува тесто.
- На набрашнета, рамна површина од тестото се прават кори со дебелина од 1 см. Од секоја кора се отсекуваат кружни парчиња со чаша.
- Парчињата се редат во намастен плех со масло и одозгора се наросуваат со сусам, а потоа се печат 20 минути во рерна на 200°C.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во