Рецепти
Зелена оброк салата од пилешко месо и смокви
Брза, едноставна салата со рукола, пилешко месо, сланина, смокви и прелив од свежи состојки. Одличен и богат летен оброк.
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки гради(4 )
Сланина(225 Грама)
Козјо сирење(110 Грама)
Рукола(1 Китка)
Смоква(500 Грама)
Мед(3 Супени лажици)
Маслиново масло(1/2 Чаша)
Црвен кромид(1 Главица)
Црвен вински оцет(1 Супена лажица)
Лимон(1/2 )
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Во пластичен сад убаво измешајте ги медот, 1/4 чаша маслиново масло, ситно исечкан црвен кромид, винскиот оцет, свеж сок од 1/2 лимон, сол и бибер.
- Пилешките гради обвиткајте ги во пластична фолија, истенчете ги убаво со дрвен чук и потоа посолете ги и забиберете ги од двете страни.
- Сланината пржете ја во тава со малку загреано масло, околу 3-4 минути на умерена температура, а потоа ставете ја врз хартија за да се исцеди од маснотијата.
- Во тавата додајте масло и испржете ги пилешките гради, по 3-4 минути од двете страни, а потоа ставете ги со сланината малку да се исцедат.
- Во тавата ставете ги состојките од пластичниот сад и гответе ги неколку минути на слаб оган со постојано мешање.
- Во чинија за послужување, ставете ги исечканите пилешки гради, козјото сирење, сланината, свежите измиени и преполовени парчиња смокви и руколата. Измешајте ја салатата и прелијте ја со смесата од мед и маслиново масло.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во