Рецепти
Тарамасалата
Грчки рецепт за сос од икри, маслинки и лимонов сок кој е одлично мезе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Леб(300 Грама)
Икри од крап(100 Грама)
Маслиново масло(170-180 Милилитри)
Свеж сок од лимон(од два лимона )
Црвен кромид(1 Главица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 5 минути
- Исечете ја корката од лебот и потопете ја средината во вода.
- Потоа со рака исцедете го лебот, ставете го во блендер заедно со исечканиот кромид и икрите. Блендирајте додека да добиете смеса како мајонез.
- Потоа додајте ги и маслиновото масло и лимонот и повторно кратко изблендирајте. По вкус додајте уште лимонов сок.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во