Рецепти
Тава ориз (посно) Ана Ѓорова

Посна тава со ориз и зеленчук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Кромидот, морковот и пиперката ситно се сечкаат и се ставаат да се пржат во загреана тава.
  2. Откако ќе се запржат, се додаваат и печурките и грашакот. Сè заедно се промешува и се остава да се запржи 5 минути.
  3. Потоа се додава и оризот. Промешуваме и продолжуваме да ги пржиме заедно.
  4. Ги додаваме солта и мешавината зачин. Додаваме и 3 чаши претходно зовриена вода и ја ставаме тавата ориз да се пече во загреана рерна на 200°C околу 30 минути или додека водата изврие.
  5. Како прилог со тавата ориз може да се сервира зелена салата или друг зеленчук по желба.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: