Рецепти
Тава ориз (посно) Ана Ѓорова

Посна тава со ориз и зеленчук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Кромидот, морковот и пиперката ситно се сечкаат и се ставаат да се пржат во загреана тава.
  2. Откако ќе се запржат, се додаваат и печурките и грашакот. Сè заедно се промешува и се остава да се запржи 5 минути.
  3. Потоа се додава и оризот. Промешуваме и продолжуваме да ги пржиме заедно.
  4. Ги додаваме солта и мешавината зачин. Додаваме и 3 чаши претходно зовриена вода и ја ставаме тавата ориз да се пече во загреана рерна на 200°C околу 30 минути или додека водата изврие.
  5. Како прилог со тавата ориз може да се сервира зелена салата или друг зеленчук по желба.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: