Рецепти
Тава со полнет зеленчук Ана Ѓорова

Наместо само со тиквички и домати, тавата може да ја приготвите и со модар патлиџан. Одлично е за ручек.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кромид(2 Главици)

Ориз(100 Грама)

Мешано мелено месо(500 Грама)

Доматен сос(100 Милилитри)

Сол

Вегета

Бибер

Суво оригано

Магдонос(1/2 Китка)

Домат(6 средни )

Тиквичка(4 или 2 тиквички и 2 модри патлиџани )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Во масло на тава се пржи исечканиот кромид. Се додава меленото месо, се пропржува, па се додава оризот, сосот од домати и на крај зачините.
  2. Се трга од оган и се додава исечканиот магдонос.
  3. Тиквичките се сечат на две парчиња и се длабат. Доматите се сечат на половина (не премногу, само капата им се отсекува) и тие се длабат.
  4. Средината од зеленчуците се сечка поситно и се меша со смесата од месото.
  5. Зеленчукот се полни со смесата и се реди во тава.
  6. Тавата се затвора со фолија, па се пече во рерна околу 1 час, а потоа се трга фолијата и се запекува.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: