Рецепти
Тава со полнет зеленчук
Наместо само со тиквички и домати, тавата може да ја приготвите и со модар патлиџан. Одлично е за ручек.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кромид(2 Главици)
Ориз(100 Грама)
Мешано мелено месо(500 Грама)
Доматен сос(100 Милилитри)
Магдонос(1/2 Китка)
Домат(6 средни )
Тиквичка(4 или 2 тиквички и 2 модри патлиџани )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Во масло на тава се пржи исечканиот кромид. Се додава меленото месо, се пропржува, па се додава оризот, сосот од домати и на крај зачините.
- Се трга од оган и се додава исечканиот магдонос.
- Тиквичките се сечат на две парчиња и се длабат. Доматите се сечат на половина (не премногу, само капата им се отсекува) и тие се длабат.
- Средината од зеленчуците се сечка поситно и се меша со смесата од месото.
- Зеленчукот се полни со смесата и се реди во тава.
- Тавата се затвора со фолија, па се пече во рерна околу 1 час, а потоа се трга фолијата и се запекува.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во