Рецепти
Тава со полнет зеленчук Ана Ѓорова

Наместо само со тиквички и домати, тавата може да ја приготвите и со модар патлиџан. Одлично е за ручек.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кромид(2 Главици)

Ориз(100 Грама)

Мешано мелено месо(500 Грама)

Доматен сос(100 Милилитри)

Сол

Вегета

Бибер

Суво оригано

Магдонос(1/2 Китка)

Домат(6 средни )

Тиквичка(4 или 2 тиквички и 2 модри патлиџани )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Во масло на тава се пржи исечканиот кромид. Се додава меленото месо, се пропржува, па се додава оризот, сосот од домати и на крај зачините.
  2. Се трга од оган и се додава исечканиот магдонос.
  3. Тиквичките се сечат на две парчиња и се длабат. Доматите се сечат на половина (не премногу, само капата им се отсекува) и тие се длабат.
  4. Средината од зеленчуците се сечка поситно и се меша со смесата од месото.
  5. Зеленчукот се полни со смесата и се реди во тава.
  6. Тавата се затвора со фолија, па се пече во рерна околу 1 час, а потоа се трга фолијата и се запекува.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: