Рецепти
Телешки џигер со ориз
Телешки џигер во рерна со ориз и зеленчук
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Телешки џигер(1/2 Килограм)
Ориз(100 Грама)
Кромид(2 Главици)
Магдонос(1 Китка)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1-2 Кафени лажици)
Масло(2-3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Џигерот убаво измијте го, исечете го на мали парчиња и пропржете го на врело масло.
- Пржете го од сите страни неколку минути и потоа додајте го измиениот ориз, ситно сечканиот кромид и биберот. Посолете и додајте го сечканиот магдонос.
- Промешајте добро, пржете уште малку и потоа смесата префрлете ја во огноотпорен сад.
- Прелијте со врела вода малку над џигерот и печете во загреана рерна на 200°C, околу 30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во