Рецепти
Телешко фрикандо на каталонски начин
Телешко месо во сос од печурки, бадеми и бело вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Вргањ (печурка)(300 Грама)
Телешки котлети(500 Грама)
Маслиново масло(1/2 Чаша)
Брашно(1/3 Чаша)
Вода(1/2 Литар)
Кромид(1 Главица)
Домат(2 )
Ловоров лист(4 Листови)
Бело вино(1 Чаша)
Бадеми(1/2 Чаша)
Лук(1 Чешне)
Свеж магдонос(1 Китка)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Ставете ги печурките да отстојат во топла незовриена вода околу 5 минути и потоа исцедете ги и ставете ги настрана.
- Во сад за пржење загрејте 3 супени лажици масло на умерена температура, извалкајте ги со брашно телешките котлети и додајте им сол и бибер по желба, потоа ставете ги да се пропржат убаво на двете страни и оставете ги настрана кога ќе бидат готови.
- Во тенџере пропржете кромид и додајте ги излупените и исечканите домати, па варете на умерена температура околу 5-10 минути додека не добиете убава салса од домати (може да употребите и доматен сос).
- Потоа, додајте го месото и пржете го во сосот од домати околу 1 минута и налејте со вода, бело вино, додајте ловоров лист, печурки и динстајте околу 1 и пол час.
- Во меѓувреме, подгответе ја „пикадата“ (каталонскиот сос). Во дрвен сад за толчење истолчете лук, бадеми, магдонос заедно со неколку лажици од течноста што се динста.
- Додајте од пикадата околу 10 минути пред да биде готово месото и измешајте. На крај, по желба декорирајте со свеж магдонос и исечкани бадеми.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во