Рецепти
Телешко фрикандо на каталонски начин Ана Ѓорова

Телешко месо во сос од печурки, бадеми и бело вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вргањ (печурка)(300 Грама)

Телешки котлети(500 Грама)

Маслиново масло(1/2 Чаша)

Брашно(1/3 Чаша)

Вода(1/2 Литар)

Кромид(1 Главица)

Домат(2 )

Ловоров лист(4 Листови)

Бело вино(1 Чаша)

Бадеми(1/2 Чаша)

Лук(1 Чешне)

Свеж магдонос(1 Китка)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Ставете ги печурките да отстојат во топла незовриена вода околу 5 минути и потоа исцедете ги и ставете ги настрана.
  2. Во сад за пржење загрејте 3 супени лажици масло на умерена температура, извалкајте ги со брашно телешките котлети и додајте им сол и бибер по желба, потоа ставете ги да се пропржат убаво на двете страни и оставете ги настрана кога ќе бидат готови.
  3. Во тенџере пропржете кромид и додајте ги излупените и исечканите домати, па варете на умерена температура околу 5-10 минути додека не добиете убава салса од домати (може да употребите и доматен сос).
  4. Потоа, додајте го месото и пржете го во сосот од домати околу 1 минута и налејте со вода, бело вино, додајте ловоров лист, печурки и динстајте околу 1 и пол час.
  5. Во меѓувреме, подгответе ја „пикадата“ (каталонскиот сос). Во дрвен сад за толчење истолчете лук, бадеми, магдонос заедно со неколку лажици од течноста што се динста.
  6. Додајте од пикадата околу 10 минути пред да биде готово месото и измешајте. На крај, по желба декорирајте со свеж магдонос и исечкани бадеми.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: