Рецепти
Телешко фрикандо на каталонски начин Ана Ѓорова

Телешко месо во сос од печурки, бадеми и бело вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вргањ (печурка)(300 Грама)

Телешки котлети(500 Грама)

Маслиново масло(1/2 Чаша)

Брашно(1/3 Чаша)

Вода(1/2 Литар)

Кромид(1 Главица)

Домат(2 )

Ловоров лист(4 Листови)

Бело вино(1 Чаша)

Бадеми(1/2 Чаша)

Лук(1 Чешне)

Свеж магдонос(1 Китка)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Ставете ги печурките да отстојат во топла незовриена вода околу 5 минути и потоа исцедете ги и ставете ги настрана.
  2. Во сад за пржење загрејте 3 супени лажици масло на умерена температура, извалкајте ги со брашно телешките котлети и додајте им сол и бибер по желба, потоа ставете ги да се пропржат убаво на двете страни и оставете ги настрана кога ќе бидат готови.
  3. Во тенџере пропржете кромид и додајте ги излупените и исечканите домати, па варете на умерена температура околу 5-10 минути додека не добиете убава салса од домати (може да употребите и доматен сос).
  4. Потоа, додајте го месото и пржете го во сосот од домати околу 1 минута и налејте со вода, бело вино, додајте ловоров лист, печурки и динстајте околу 1 и пол час.
  5. Во меѓувреме, подгответе ја „пикадата“ (каталонскиот сос). Во дрвен сад за толчење истолчете лук, бадеми, магдонос заедно со неколку лажици од течноста што се динста.
  6. Додајте од пикадата околу 10 минути пред да биде готово месото и измешајте. На крај, по желба декорирајте со свеж магдонос и исечкани бадеми.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: