Рецепти
Тиквички со просо
Вкусно јадење од тиквички со просо во рерна
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тиквичка(600 Грама)
Масло(4 Супени лажици)
Домат(400 Грама)
Италијански зачин (мешан зачин)(2 Супени лажици)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Босилек(1 Кафена лажица)
Млеко(100-150 Милилитри)
Јајце(2 )
Кромид(1 Главица)
Магдонос(малку )
Компир(300 Грама)
Вода(500 Милилитри)
Просо(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Компирот се лупи и се сече на тенки парчиња, исто така и тиквичките, па се посолуваат.
- Кромидот се сечка ситно и се динста во масло, се додава доматот исечен на коцки, шеќерот, босилекот, сувиот зачин и магдоносот. Потоа се додава просото и се динста уште 15-тина минути со додавање вода.
- Огноотпорен сад се премачкува со масло, се редат тиквичките, се премачкуваат со малку фил од просото, се редат компири и повторно се нанесува фил. Се завршува со тиквички.
- Во 5 дл вода се разматува лажица вегета, па се истура врз јадењето.
- Се пече во загреана рерна на 250 степени додека зарумени. На крај се прелива со изматени јајца и млеко, па се враќа во рерна да се запече. Сервирајте го јадењето со лути пиперчиња.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во