Рецепти
Тиквички со просо Ана Ѓорова

Вкусно јадење од тиквички со просо во рерна

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиквичка(600 Грама)

Масло(4 Супени лажици)

Домат(400 Грама)

Италијански зачин (мешан зачин)(2 Супени лажици)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Босилек(1 Кафена лажица)

Млеко(100-150 Милилитри)

Јајце(2 )

Кромид(1 Главица)

Магдонос(малку )

Компир(300 Грама)

Вода(500 Милилитри)

Просо(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Компирот се лупи и се сече на тенки парчиња, исто така и тиквичките, па се посолуваат.
  2. Кромидот се сечка ситно и се динста во масло, се додава доматот исечен на коцки, шеќерот, босилекот, сувиот зачин и магдоносот. Потоа се додава просото и се динста уште 15-тина минути со додавање вода.
  3. Огноотпорен сад се премачкува со масло, се редат тиквичките, се премачкуваат со малку фил од просото, се редат компири и повторно се нанесува фил. Се завршува со тиквички.
  4. Во 5 дл вода се разматува лажица вегета, па се истура врз јадењето.
  5. Се пече во загреана рерна на 250 степени додека зарумени. На крај се прелива со изматени јајца и млеко, па се враќа во рерна да се запече. Сервирајте го јадењето со лути пиперчиња.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: