Рецепти
Торта со фил од чоколадо и лимон
Вкусна торта што ќе ја обожавате
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(16 )
Шеќер(800 г за пандишпан )
Брашно(200 г за пандишпан )
Кокосово брашно(400 г за пандишпан )
Лимон(1 за пандишпан )
Прашок за печиво(1 за пандишпан )
Сол(за пандишпан )
Млеко(200 г за филовите )
Шеќер(400 г за филовите )
Путер(500 г за филовите )
Црно чоколадо(100 г за филовите )
Портокал(2 за филовите )
Лимон(1 за филовите )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути
Пандишпани
- Лимонот исцедете го, јајцата искршете ги и одделете ги жолчките од белките.
- Белките изматете ги со миксер, а во садот кај што ќе ги матите постепено додавајте го шеќерот и непрекинато матете.
- Посолете и додајте го лимоновиот сок и непрекинато матете.
- Откако белките ќе ја добијат потребната цврстина, исклучете ги миксерот, додајте ги брашното, печивото и кокосовото брашно и мешајте со дрвена лажица додека смесата се соедини.
- Смесата распоредете ја во 2 тави обложени со хартија за печење и печете ги 30 минути во загреана рерна на 180°C.
Филови
- Во тенџере на оган ставете ги шеќерот и жолчките преостанати од пандишпаните. Матете со миксер додека шеќерот се растопи.
- Додајте го млекото и мешајте со лажица.
- Откако кремот ќе ја добие потребната густина, тргнете го тенџерето од оган и оставете го кремот да се излади.
- Во друг сад со миксер изматете го путерот и додајте го изладениот крем од жолчки.
- Матете со миксерот додека смесата се соедини. Поделете ја смесата на 3 еднакви дела.
- Чоколадото за готвење искршете го на коцки и растопете го на тивок оган во тенџере со непрекинато мешање. Откако ќе се олади, додајте го во првиот сад. Матете со миксер додека чоколадниот фил се соедини.
- Половина лимон исцедете со цедалка, додајте го во вториот сад и мешајте со лажица да се соедини.
- Во третиот сад исцедете 1 портокал и измешајте.
Финална постапка
- Пандишпаните извадете ги од тавите и отстранете им ја хартијата за печење. Исечете ги на половина по широчина.
- Преостанатата половина лимон и вториот портокал исцедете ги и попрскајте ги пандишпаните.
- Премачкајте го првиот пандишпан со филот од лимон, поклопете со втора лента пандишпан и премачкајте ја со 1/2 од чоколадниот фил.
- Ставете ја третата лента пандишпан и филувајте ја со филот од портокал. Врз филот поклопете ја четвртата лента пандишпан.
- Целата торта премачкајте ја со преостанатиот чоколаден фил и декорирајте по желба со чоколаден прелив или со рендано црно чоколадо.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во