Рецепти
Тортиљи со пилешко и зеленчук
Одлична и лесна вечера која ќе бида на вашата трпеза за 15 минути
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тортиљи(8 )
Пилешки гради(450 Грама)
Домат(2 )
Марула(16 Листови)
Зелка(200 Грама)
Морков(100 Грама)
Млад кромид(2 )
Јогурт(100 Грама)
Мајонез(2 Супени лажици)
Сенф(1 Супена лажица)
Шеќер(1/2 Кафена лажица)
Јаболков оцет(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 15 минути
- Исечете ги пилешките гради на шницли, зачинете ги и испржете ги во масло.
- Во меѓувреме, пригответе ја салатата. Изрендајте ги зелката и морковите, а исечкајте ги кромитчињата и ставете ги во длабока чинија. Додајте ги јогуртот, мајонезот, сенфот, оцетот, солта и црниот пипер по вкус, па измешајте.
- Исечете го испрженото месо на тенки ленти, а доматите на тркалца.
- Земајте една по една тортиља и стоплете ги во тавата од двете страни, по една минута.
- На средината на тортиљата, ставете по две ливчиња марула, врз неа ставете ја салатата од зелка, потоа доматот и на крај месото. Свиткајте ја во ролат и завиткајте ја во алуминиумска фолија. На ист начин направете ги сите тортиљи.
- Оставете ги готовите тортиљи завиткани во фолија да постојат половина час, па послужете ги исечени на парчиња.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во