Рецепти
Тробоен колач
Вкусни млечни, чоколадни коцки со кокос
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(5 )
Шеќер(250 грама + 15 лажици )
Масло(15 Супени лажици)
Млеко(1 литар + 15 лажици )
Брашно(15 Супени лажици)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Какао(3 Супени лажици)
Гриз(7 Супени лажици)
Кокос(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Фил: млекото се става со 15 лажици шеќер да зоврие и се додаваат гризот и кокосот. Се варат околу 5 минути колку да се згусне смесата, па се трга малку да се излади.
- Белките се матат во цврст снег и се додаваат 6 лажици шеќер, па се продолжува да се мати додека се растопи шеќерот.
- Посебно се матат жолчките со преостанатиот шеќер, се додаваат млекото, маслото, брашното и печивото. Двете смеси се мешаат додека да се изедначат во една, а потоа смесата се дели во два сада со еднакво количество.
- Во првиот дел се додаваат 3 лажици какао и се меша, а вториот останува жолт.
- Во поголем плех се истура кафениот дел и се остава да се пече.
- Откако ќе се испече, се премачкува со изладениот фил, па се става и жолтата смеса и се враќа на печење.
- По желба може да се пече во помал или поголем плех во зависност од тоа колку сакате да биде висок колач. Одозгора се премачкува со чоколадна глазура.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во