Рецепти
Тробоен колач Ана Ѓорова

Вкусни млечни, чоколадни коцки со кокос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(5 )

Шеќер(250 грама + 15 лажици )

Масло(15 Супени лажици)

Млеко(1 литар + 15 лажици )

Брашно(15 Супени лажици)

Прашок за печиво(1 Пакување)

Какао(3 Супени лажици)

Гриз(7 Супени лажици)

Кокос(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Фил: млекото се става со 15 лажици шеќер да зоврие и се додаваат гризот и кокосот. Се варат околу 5 минути колку да се згусне смесата, па се трга малку да се излади.
  2. Белките се матат во цврст снег и се додаваат 6 лажици шеќер, па се продолжува да се мати додека се растопи шеќерот.
  3. Посебно се матат жолчките со преостанатиот шеќер, се додаваат млекото, маслото, брашното и печивото. Двете смеси се мешаат додека да се изедначат во една, а потоа смесата се дели во два сада со еднакво количество.
  4. Во првиот дел се додаваат 3 лажици какао и се меша, а вториот останува жолт.
  5. Во поголем плех се истура кафениот дел и се остава да се пече.
  6. Откако ќе се испече, се премачкува со изладениот фил, па се става и жолтата смеса и се враќа на печење.
  7. По желба може да се пече во помал или поголем плех во зависност од тоа колку сакате да биде висок колач. Одозгора се премачкува со чоколадна глазура.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: