Рецепти
Тробоен колач Ана Ѓорова

Вкусни млечни, чоколадни коцки со кокос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(5 )

Шеќер(250 грама + 15 лажици )

Масло(15 Супени лажици)

Млеко(1 литар + 15 лажици )

Брашно(15 Супени лажици)

Прашок за печиво(1 Пакување)

Какао(3 Супени лажици)

Гриз(7 Супени лажици)

Кокос(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Фил: млекото се става со 15 лажици шеќер да зоврие и се додаваат гризот и кокосот. Се варат околу 5 минути колку да се згусне смесата, па се трга малку да се излади.
  2. Белките се матат во цврст снег и се додаваат 6 лажици шеќер, па се продолжува да се мати додека се растопи шеќерот.
  3. Посебно се матат жолчките со преостанатиот шеќер, се додаваат млекото, маслото, брашното и печивото. Двете смеси се мешаат додека да се изедначат во една, а потоа смесата се дели во два сада со еднакво количество.
  4. Во првиот дел се додаваат 3 лажици какао и се меша, а вториот останува жолт.
  5. Во поголем плех се истура кафениот дел и се остава да се пече.
  6. Откако ќе се испече, се премачкува со изладениот фил, па се става и жолтата смеса и се враќа на печење.
  7. По желба може да се пече во помал или поголем плех во зависност од тоа колку сакате да биде висок колач. Одозгора се премачкува со чоколадна глазура.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: