Рецепти
Пуслици со урми и бадеми
Ако не сте голем љубител на класичните, испробајте ги овие пуслици кои ќе ги обожавате
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Белка од јајце(3 )
Шеќер во прав(200 Грама)
Ванилин шеќер(1/2 Пакување)
Лимон(1 )
Брашно(2-3 Супени лажици)
Бадеми(лупени пропржени сечкани 125 Грама)
Бадеми(лупени толчени 125 Грама)
Урми без семки(250 Грама)
Суви смокви(5 )
Путер(70 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Смоквите исечкајте ги на парчиња, а урмите на резанки и ставете ги во посебни садови.
- Белките изматете ги со миксер со шеќерот во прав, ванилиниот шеќер и лимоновиот сок и матете додека белките ја добијат потребната цврстина.
- Половина од толчените бадеми додајте ги во садот со урмите и измешајте ги.
- Во садот со преостанатите толчени бадеми измешајте ги парчињата смокви и измешајте ги.
- Во садот за матење додајте ги урмите со бадеми, сечканите бадеми и смоквите со бадеми, па мешајте додека се соединат.
- Со 2 кафени лажици формирајте ги целуфките и редете ги врз намастена и набрашнета тава.
- Печете ги 60 минути во загреана рерна на 150°C.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во