Рецепти
Пуслици со урми и бадеми Ана Ѓорова

Ако не сте голем љубител на класичните, испробајте ги овие пуслици кои ќе ги обожавате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Белка од јајце(3 )

Шеќер во прав(200 Грама)

Ванилин шеќер(1/2 Пакување)

Лимон(1 )

Брашно(2-3 Супени лажици)

Бадеми(лупени пропржени сечкани 125 Грама)

Бадеми(лупени толчени 125 Грама)

Урми без семки(250 Грама)

Суви смокви(5 )

Путер(70 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Смоквите исечкајте ги на парчиња, а урмите на резанки и ставете ги во посебни садови.
  2. Белките изматете ги со миксер со шеќерот во прав, ванилиниот шеќер и лимоновиот сок и матете додека белките ја добијат потребната цврстина.
  3. Половина од толчените бадеми додајте ги во садот со урмите и измешајте ги.
  4. Во садот со преостанатите толчени бадеми измешајте ги парчињата смокви и измешајте ги.
  5. Во садот за матење додајте ги урмите со бадеми, сечканите бадеми и смоквите со бадеми, па мешајте додека се соединат.
  6. Со 2 кафени лажици формирајте ги целуфките и редете ги врз намастена и набрашнета тава.
  7. Печете ги 60 минути во загреана рерна на 150°C.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: