Рецепти
Цезар салата
Вкусна освежителна салата
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Марула(1 Китка)
Пилешки гради(300 Грама)
Кубети(200 Грама)
Жолчка од јајце(1 )
Сол(1 Прстофат)
Маслиново масло(2 Кафени лажици)
Јајце(1 )
Домат(1 )
Рендан пармезан(30 Грама)
Сланина(50 Грама)
Свеж сок од лимон(1 Кафена лажица)
Сенф(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 20 минути
- Месото го сечете на мали парчиња, го посолувате и го ставате да се пржи.
- Сланината исто така, ја сечете на ситно и ја додавате на пилешкото да се пропржи.
- Кога ќе бидат готови месото и сланината, ги вадите на чинија со хартија за да се исцедат од маслото.
- Марулата исечете ја на ленти, доматот на коцки и свареното јајце на ленти и сето ова ставете го во сад.
- Во садот за салата додајте ги пилешкото месо и сланината и направениот прелив и промешајте сè заедно и на крај наросете со рендан пармезан.
- Преливот направете го на следен начин: жолчката со јајцето помешајте ја со лажичка сенф, лимонов сок, малку маслиново масло, сол и бибер.
- Сите состојки матете ги со жица неколку минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во