Рецепти
Цигански колач Ана Ѓорова

Какао колач со џем од модри сливи, шербет и шлаг

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(3 )

Млеко(12 Супени лажици)

Шеќер(12 лажици + 400 г за шербетот )

Масло(12 Супени лажици)

Брашно(12 Супени лажици)

Прашок за печиво(1 )

Какао(2-3 Супени лажици)

Мармалад од сливи(250 Грама)

Вода(200 Милилитри)

Ванилин шеќер(2 Пакувања)

Шлаг крем ванила(2 Пакувања)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Во длабок сад се ставаат јајцата и 12 лажици шеќер и се матат со миксер. Потоа се додаваат млекото, маслото, какаото, брашното и печивото.
  2. Смесата се истура во подмачкан и набрашнет правоаголен плех и се пече 20 минути на 180 степени.
  3. Во меѓувреме се подготвува шербет од 400 г шеќер кои се ставаат во тенџере на оган со 200 мл вода и ванилин шеќер и се меша додека шеќерот се растопи.
  4. По печењето, пандишпанот се полива со шербетот, па се премачкува со тенок слој мармалад од модри сливи или цреши, вишни.
  5. Во посебен сад се мати шлагот, па со него се премачкува целиот колач, се сече на коцки и се служи. По желба се наросува и со чоколадни трошки.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: