Рецепти
Цигански колач
Какао колач со џем од модри сливи, шербет и шлаг
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(3 )
Млеко(12 Супени лажици)
Шеќер(12 лажици + 400 г за шербетот )
Масло(12 Супени лажици)
Брашно(12 Супени лажици)
Прашок за печиво(1 )
Какао(2-3 Супени лажици)
Мармалад од сливи(250 Грама)
Вода(200 Милилитри)
Ванилин шеќер(2 Пакувања)
Шлаг крем ванила(2 Пакувања)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Во длабок сад се ставаат јајцата и 12 лажици шеќер и се матат со миксер. Потоа се додаваат млекото, маслото, какаото, брашното и печивото.
- Смесата се истура во подмачкан и набрашнет правоаголен плех и се пече 20 минути на 180 степени.
- Во меѓувреме се подготвува шербет од 400 г шеќер кои се ставаат во тенџере на оган со 200 мл вода и ванилин шеќер и се меша додека шеќерот се растопи.
- По печењето, пандишпанот се полива со шербетот, па се премачкува со тенок слој мармалад од модри сливи или цреши, вишни.
- Во посебен сад се мати шлагот, па со него се премачкува целиот колач, се сече на коцки и се служи. По желба се наросува и со чоколадни трошки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во