Рецепти
Цигански колач Ана Ѓорова

Какао колач со џем од модри сливи, шербет и шлаг

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(3 )

Млеко(12 Супени лажици)

Шеќер(12 лажици + 400 г за шербетот )

Масло(12 Супени лажици)

Брашно(12 Супени лажици)

Прашок за печиво(1 )

Какао(2-3 Супени лажици)

Мармалад од сливи(250 Грама)

Вода(200 Милилитри)

Ванилин шеќер(2 Пакувања)

Шлаг крем ванила(2 Пакувања)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Во длабок сад се ставаат јајцата и 12 лажици шеќер и се матат со миксер. Потоа се додаваат млекото, маслото, какаото, брашното и печивото.
  2. Смесата се истура во подмачкан и набрашнет правоаголен плех и се пече 20 минути на 180 степени.
  3. Во меѓувреме се подготвува шербет од 400 г шеќер кои се ставаат во тенџере на оган со 200 мл вода и ванилин шеќер и се меша додека шеќерот се растопи.
  4. По печењето, пандишпанот се полива со шербетот, па се премачкува со тенок слој мармалад од модри сливи или цреши, вишни.
  5. Во посебен сад се мати шлагот, па со него се премачкува целиот колач, се сече на коцки и се служи. По желба се наросува и со чоколадни трошки.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: