Рецепти
Црна торта Ана Ѓорова

Мека, чоколадна торта со ореви, бел прелив и шербет која ќе сакате повторно да ја подготвите

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(10 )

Шеќер(250 грама + 10 лажици )

Мелени ореви(300 Грама)

Гриз(3 Супени лажици)

Црно чоколадо(200 Грама)

Суво грозје(100 Грама)

Млеко(200 Милилитар)

Вода(200 Милилитар)

Шлаг крем ванила(2 Пакувања)

Шеќер во прав(4-5 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Тесто: се матат јајцата со 10 лажици шеќер додека смесата да згусне. Потоа се додаваат мелените ореви, гризот, топеното чоколадо и сувото грозје.
  2. Смесата се става во плех обложен со хартија за печење и се пече на 180 степени, 35 минути. Се вади и се остава да се олади.
  3. Прелив: 250 г шеќер се вари со 200 мл вода и шербетот полека се прелива врз оладената торта. По можност најдобро е да се остави да преноќи.
  4. Утредента се мати шлаг-кремот, се додава шеќерот во прав и млекото и целата торта се филува.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: