Рецепти
Црна торта
Мека, чоколадна торта со ореви, бел прелив и шербет која ќе сакате повторно да ја подготвите
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(10 )
Шеќер(250 грама + 10 лажици )
Мелени ореви(300 Грама)
Гриз(3 Супени лажици)
Црно чоколадо(200 Грама)
Суво грозје(100 Грама)
Млеко(200 Милилитар)
Вода(200 Милилитар)
Шлаг крем ванила(2 Пакувања)
Шеќер во прав(4-5 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Тесто: се матат јајцата со 10 лажици шеќер додека смесата да згусне. Потоа се додаваат мелените ореви, гризот, топеното чоколадо и сувото грозје.
- Смесата се става во плех обложен со хартија за печење и се пече на 180 степени, 35 минути. Се вади и се остава да се олади.
- Прелив: 250 г шеќер се вари со 200 мл вода и шербетот полека се прелива врз оладената торта. По можност најдобро е да се остави да преноќи.
- Утредента се мати шлаг-кремот, се додава шеќерот во прав и млекото и целата торта се филува.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во