Рецепти

Црно бел колач со праски
Црно бел колач кој може да се подготви со било кое сезонско овошје
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(4 )
Шеќер(250 Грама + 3 лажици )
Масло(1 Чаша)
Млеко(1 Чаша)
Брашно(3 Чаши)
Прашок за печиво(1 )
Ванилин шеќер(1 )
Праска(2 поголеми )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Најпрво ги лупиме праските и ги сечеме на тркала, ги посипуваме со 3 лажици шеќер и ги оставаме на страна.
- Јајцата пенесто ги матиме со 250 грама шеќер и потоа ги додаваме млекото, маслото, брашното, прашокот за печиво и ванилата. Мешаме убаво и половина од смесата ја истураме во тавче обложено со хартија, па ставаме да се пече.
- Во преостанатата смеса го додаваме какаото, печеме втор пандишпан.
- Врз испечениот прв дел од смесата ги редиме праските, а водата што ја испуштиле ја цедиме. Потоа врз праските го ставаме кафениот дел од тестото и го враќаме колачот во рерната да се допече.
- Со дрвена чепкалка проверуваме дали е испечен колачот, па кога е готов оставаме да се излади и послужуваме.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во