Рецепти
Црно бел колач со праски Ана Ристеска

Црно бел колач кој може да се подготви со било кое сезонско овошје

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(4 )

Шеќер(250 Грама + 3 лажици )

Масло(1 Чаша)

Млеко(1 Чаша)

Брашно(3 Чаши)

Прашок за печиво(1 )

Ванилин шеќер(1 )

Праска(2 поголеми )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Најпрво ги лупиме праските и ги сечеме на тркала, ги посипуваме со 3 лажици шеќер и ги оставаме на страна.
  2. Јајцата пенесто ги матиме со 250 грама шеќер и потоа ги додаваме млекото, маслото, брашното, прашокот за печиво и ванилата. Мешаме убаво и половина од смесата ја истураме во тавче обложено со хартија, па ставаме да се пече.
  3. Во преостанатата смеса го додаваме какаото, печеме втор пандишпан.
  4. Врз испечениот прв дел од смесата ги редиме праските, а водата што ја испуштиле ја цедиме. Потоа врз праските го ставаме кафениот дел од тестото и го враќаме колачот во рерната да се допече.
  5. Со дрвена чепкалка проверуваме дали е испечен колачот, па кога е готов оставаме да се излади и послужуваме.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: