Рецепти
Турска салата од морков и јогурт
Одлично мезе за со ракија
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Рендан морков(4 Чаши)
Јогурт(1 Чаша)
Бел лук, излупен и згмечен(1-2 Чешниња)
Маслиново масло(2 Супени лажици)
Копар(3-4 Супени лажици)
Мајонез(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 15 минути
- Во тава загрејте масло и додајте ги ренданите моркови. Пржајте со постојано мешање додека убаво омекнат.
- Потоа ставете ги во сад и додајте јогурт, мелен лук, сечкан копар и сол по вкус. Добро измешајте и по желба додајте и лажица мајонез.
- Сервирајте ја салатата со леб и со месо.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во