Рецепти
Венец со јајца Ана Ѓорова

Декоративен леб што е одличен за велигденската трпеза

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Квасец во прав(3 Кафени лажици)

Кафеав шеќер(1/3 Чаша)

Млеко(1 Чаша)

Брашно(1/2 Чаша)

Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)

Путер(6 Супени лажици)

Сол(1 Кафена лажица)

Ванилин шеќер(1 Кафена лажица)

Јајце(4 за тестото, 4 за декорација )

Белка од јајце(1 за премачкување )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Сувиот квасец растопете го во малку млако млеко и мешајте 5 минути.
  2. Потоа додајте 4 јајца, брашното, шеќерот и сите останати состојки.
  3. Замесете тесто и оставете го да стасува околу 1 час.
  4. Потоа стасаното тесто поделете го на три големи топки.
  5. Од секоја топка расукајте кора врз набрашнета површина, па потоа свиткајте ги како ленти и сплетете плетенка од трите дела.
  6. Спојте ги краевите на плетенката за да направите венец.
  7. Помеѓу плетенките ставете ги вапцаните јајца, премачкајте го венецот со белката од јајце и на површината наросете сусам, сечкани бадеми или нешто друго по желба.
  8. Печете го лебот во загреана рерна околу 30 минути, или додека убаво зарумени.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: