Рецепти
Венец со јајца Ана Ѓорова

Декоративен леб што е одличен за велигденската трпеза

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Квасец во прав(3 Кафени лажици)

Кафеав шеќер(1/3 Чаша)

Млеко(1 Чаша)

Брашно(1/2 Чаша)

Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)

Путер(6 Супени лажици)

Сол(1 Кафена лажица)

Ванилин шеќер(1 Кафена лажица)

Јајце(4 за тестото, 4 за декорација )

Белка од јајце(1 за премачкување )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Сувиот квасец растопете го во малку млако млеко и мешајте 5 минути.
  2. Потоа додајте 4 јајца, брашното, шеќерот и сите останати состојки.
  3. Замесете тесто и оставете го да стасува околу 1 час.
  4. Потоа стасаното тесто поделете го на три големи топки.
  5. Од секоја топка расукајте кора врз набрашнета површина, па потоа свиткајте ги како ленти и сплетете плетенка од трите дела.
  6. Спојте ги краевите на плетенката за да направите венец.
  7. Помеѓу плетенките ставете ги вапцаните јајца, премачкајте го венецот со белката од јајце и на површината наросете сусам, сечкани бадеми или нешто друго по желба.
  8. Печете го лебот во загреана рерна околу 30 минути, или додека убаво зарумени.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: