Рецепти
Влашка пита
Пита со праз и урда како одлично предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ТешкоСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Млеко(500 Милилитри)
Квасец(1 )
Масло(1 Чаша)
Маргарин(1/2 )
Јајце(2 )
Сол(1 Супена лажица)
Шеќер(1 Супена лажица)
Праз(5-6 )
Урда(250 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 100 минути
- Во длабок сад се мешаат млако млеко, шеќер, сол, квасец, масло и јајца.
- Убаво се промешува и се додаваат 10 лажици брашно и се остава квасецот да нарасне 5-10 минути.
- Потоа се додава преостанатото брашно и се замесува меко тесто кое се дели на три еднакви топки.
- Од секоја топка се расукува кора и се премачкува со маргарин. Потоа кората се преклопува неколку пати за да се добие лиснато тесто и се става во замрзнувач.
- Постапката се повторува и со останатото тесто и се остава да отстои 30 минути.
- Потоа од секоја топка повторно се засукува кора со големина колку плехот во кој ќе се пече питата и се става фил од претходно испржениот праз со урда.
- Се расукува и втора кора и се става врз кората со фил и врз неа повторно се реди од филот. На крајот се расукува и третата кора и се поклопува врз филот од праз.
- Вака добиеното тесто се премачкува со жолчка од јајце и се посипува со сусам.
- Тестото се сече на ленти со широчина од 2 см, се виткаат во спирала и се редат една до друга во намастен плех. Откако ќе се наполни плехот, се остава да стаса 30 минути.
- Питата се пече на 200°C, околу 25-30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во