Рецепти
Влашка пита Ана Ѓорова

Пита со праз и урда како одлично предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Млеко(500 Милилитри)

Квасец(1 )

Масло(1 Чаша)

Маргарин(1/2 )

Јајце(2 )

Сол(1 Супена лажица)

Шеќер(1 Супена лажица)

Праз(5-6 )

Урда(250 Грама)

Сусам

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 100 минути

  1. Во длабок сад се мешаат млако млеко, шеќер, сол, квасец, масло и јајца.
  2. Убаво се промешува и се додаваат 10 лажици брашно и се остава квасецот да нарасне 5-10 минути.
  3. Потоа се додава преостанатото брашно и се замесува меко тесто кое се дели на три еднакви топки.
  4. Од секоја топка се расукува кора и се премачкува со маргарин. Потоа кората се преклопува неколку пати за да се добие лиснато тесто и се става во замрзнувач.
  5. Постапката се повторува и со останатото тесто и се остава да отстои 30 минути.
  6. Потоа од секоја топка повторно се засукува кора со големина колку плехот во кој ќе се пече питата и се става фил од претходно испржениот праз со урда.
  7. Се расукува и втора кора и се става врз кората со фил и врз неа повторно се реди од филот. На крајот се расукува и третата кора и се поклопува врз филот од праз.
  8. Вака добиеното тесто се премачкува со жолчка од јајце и се посипува со сусам.
  9. Тестото се сече на ленти со широчина од 2 см, се виткаат во спирала и се редат една до друга во намастен плех. Откако ќе се наполни плехот, се остава да стаса 30 минути.
  10. Питата се пече на 200°C, околу 25-30 минути.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: