Рецепти
Влашка пита Ана Ѓорова

Пита со праз и урда како одлично предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Млеко(500 Милилитри)

Квасец(1 )

Масло(1 Чаша)

Маргарин(1/2 )

Јајце(2 )

Сол(1 Супена лажица)

Шеќер(1 Супена лажица)

Праз(5-6 )

Урда(250 Грама)

Сусам

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 100 минути

  1. Во длабок сад се мешаат млако млеко, шеќер, сол, квасец, масло и јајца.
  2. Убаво се промешува и се додаваат 10 лажици брашно и се остава квасецот да нарасне 5-10 минути.
  3. Потоа се додава преостанатото брашно и се замесува меко тесто кое се дели на три еднакви топки.
  4. Од секоја топка се расукува кора и се премачкува со маргарин. Потоа кората се преклопува неколку пати за да се добие лиснато тесто и се става во замрзнувач.
  5. Постапката се повторува и со останатото тесто и се остава да отстои 30 минути.
  6. Потоа од секоја топка повторно се засукува кора со големина колку плехот во кој ќе се пече питата и се става фил од претходно испржениот праз со урда.
  7. Се расукува и втора кора и се става врз кората со фил и врз неа повторно се реди од филот. На крајот се расукува и третата кора и се поклопува врз филот од праз.
  8. Вака добиеното тесто се премачкува со жолчка од јајце и се посипува со сусам.
  9. Тестото се сече на ленти со широчина од 2 см, се виткаат во спирала и се редат една до друга во намастен плех. Откако ќе се наполни плехот, се остава да стаса 30 минути.
  10. Питата се пече на 200°C, околу 25-30 минути.
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Торта фантазија
Чоколадни кроасани
Филе Велингтон
Највкусни крофни
Руски колач со афион
Печен ролат од свинско каре
Еврејски колач
Торта со слатко од зелени смокви
Чоколадна торта со суви сливи, урми и ореви
Мустаќи торта
Лиснати погачки
Флија
Француски крем кроасани
Крцкав стек со палента
Козињак со мармалад
Велигденска корпа
Пита со чаен колбас
Ролни со цимет
Тортелини со тиква
Визитарки (посно)
Спонзор торта
Какао торта со фил од чоколадо
Влашка пита
Мини пити со спанаќ и сирење
Свинска пача
Кростата од кајсии
Домашен леб
Полнет венец

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: