Рецепти
Влашка пита Ана Ѓорова

Пита со праз и урда како одлично предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Млеко(500 Милилитри)

Квасец(1 )

Масло(1 Чаша)

Маргарин(1/2 )

Јајце(2 )

Сол(1 Супена лажица)

Шеќер(1 Супена лажица)

Праз(5-6 )

Урда(250 Грама)

Сусам

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 100 минути

  1. Во длабок сад се мешаат млако млеко, шеќер, сол, квасец, масло и јајца.
  2. Убаво се промешува и се додаваат 10 лажици брашно и се остава квасецот да нарасне 5-10 минути.
  3. Потоа се додава преостанатото брашно и се замесува меко тесто кое се дели на три еднакви топки.
  4. Од секоја топка се расукува кора и се премачкува со маргарин. Потоа кората се преклопува неколку пати за да се добие лиснато тесто и се става во замрзнувач.
  5. Постапката се повторува и со останатото тесто и се остава да отстои 30 минути.
  6. Потоа од секоја топка повторно се засукува кора со големина колку плехот во кој ќе се пече питата и се става фил од претходно испржениот праз со урда.
  7. Се расукува и втора кора и се става врз кората со фил и врз неа повторно се реди од филот. На крајот се расукува и третата кора и се поклопува врз филот од праз.
  8. Вака добиеното тесто се премачкува со жолчка од јајце и се посипува со сусам.
  9. Тестото се сече на ленти со широчина од 2 см, се виткаат во спирала и се редат една до друга во намастен плех. Откако ќе се наполни плехот, се остава да стаса 30 минути.
  10. Питата се пече на 200°C, околу 25-30 минути.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: