Рецепти
Зачинети соленки
Домашно печиво за вкусна ужинка. Добар апетит!
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(800 Грама)
Млеко(250 Милилитри)
Масло(250 Милилитри)
Квасец(1 )
Јајце(1 )
Сусам(100 Грама)
Буковец(2 Супени лажици)
Суво оригано(1 Супена лажица)
Бибер(1 Супена лажица)
Морска сол(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Замесете тесто од брашното, млекото, маслото и еден свеж квасец (претходно потопен во малку млако млеко и оставен да стаса).
- Од тестото развлечете кора, тенка колку малиот прст, па премачкајте ја со едно јајце. Наросете ја целата кора со буковец, сусам, оригано, морска сол и бибер.
- Потоа така подготвената кора исечете ја на тенки ленти, од 1 до 1,5 см.
- Лентите исечете ги на помали парчиња, до 10 см, а секоја лента завртете ја едниот крај налево другиот надесно.
- Така завртените соленки наредете ги во подмачакан плех со масло, па печете ги околу 15 минути во загреана рерна на 200 степени. Сервирајте ги топли или ладни по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во