Рецепти
Зачинети соленки Ана Ѓорова

Домашно печиво за вкусна ужинка. Добар апетит!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(800 Грама)

Млеко(250 Милилитри)

Масло(250 Милилитри)

Квасец(1 )

Јајце(1 )

Сусам(100 Грама)

Буковец(2 Супени лажици)

Суво оригано(1 Супена лажица)

Бибер(1 Супена лажица)

Морска сол(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Замесете тесто од брашното, млекото, маслото и еден свеж квасец (претходно потопен во малку млако млеко и оставен да стаса).
  2. Од тестото развлечете кора, тенка колку малиот прст, па премачкајте ја со едно јајце. Наросете ја целата кора со буковец, сусам, оригано, морска сол и бибер.
  3. Потоа така подготвената кора исечете ја на тенки ленти, од 1 до 1,5 см.
  4. Лентите исечете ги на помали парчиња, до 10 см, а секоја лента завртете ја едниот крај налево другиот надесно.
  5. Така завртените соленки наредете ги во подмачакан плех со масло, па печете ги околу 15 минути во загреана рерна на 200 степени. Сервирајте ги топли или ладни по желба.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: