Рецепти
Жолта торта Ана Ристеска

Лесна торта со едноставни состојки која можете да ја послужите со топка сладолед

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(8 )

Шеќер(250 Грама)

Гриз(16 Супени лажици)

Брашно(8 Супени лажици)

Прашок за печиво(1 )

Млеко(1 Литар)

Шеќер(800 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Се матат јајцата со 8 лажици шеќер, треба да се матат се додека смесата не стои цврсто во садот.
  2. Откако ќе се изматат убаво јајцата се додаваат 16 лажици гриз, 8 лажици брашно и прашок за печиво. Се мешаат со лажица додека смесата не се соедини.
  3. Тортата се пече во тепсија претходно премачкана со масло и посипана со брашно околу 40 минути во загреана рерна.
  4. Откако ќе се излади, се приготвува шербет со 1 литар млеко и 800 г шеќер да зовријат. Потоа со црпалка се става постепено врз тортата се додека не се полее убаво.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: