Рецепти
Жолта торта
Лесна торта со едноставни состојки која можете да ја послужите со топка сладолед
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(8 )
Шеќер(250 Грама)
Гриз(16 Супени лажици)
Брашно(8 Супени лажици)
Прашок за печиво(1 )
Млеко(1 Литар)
Шеќер(800 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Се матат јајцата со 8 лажици шеќер, треба да се матат се додека смесата не стои цврсто во садот.
- Откако ќе се изматат убаво јајцата се додаваат 16 лажици гриз, 8 лажици брашно и прашок за печиво. Се мешаат со лажица додека смесата не се соедини.
- Тортата се пече во тепсија претходно премачкана со масло и посипана со брашно околу 40 минути во загреана рерна.
- Откако ќе се излади, се приготвува шербет со 1 литар млеко и 800 г шеќер да зовријат. Потоа со црпалка се става постепено врз тортата се додека не се полее убаво.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во