Рецепти
Зимница од модри патлиџани Ана Ѓорова

Модри патлиџани со оцет и лук како одлично предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Модар патлиџан(20 )

Црвена пиперка(3 )

Зелена пиперка(3 )

Магдонос(1 Китка)

Целер(1 )

Лук(4-5 Чешниња)

Сол(1 Кафена лажица)

Оцет

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Модрите патлиџани исчистете ги, исечете им ги дршките, измијте ги добро и засечете ги на 3-4 места во вид на резенка, но не докрај.
  2. Ставете во еден поголем сад вода и обарете ги модрите патлиџани. Барете ги околу 15 минути.
  3. Извадете ги од вода со решеткава лажица, ставете ги на штица и покријте ги со друга штица врз која ќе ставите нешто тешко за да се исцедат од водата. Така оставете ги патлиџаните да отстојат преку ноќ.
  4. Исечкајте ги на парчиња пиперките, магдоносот, целерот и лукот и ставете ги во сад. Посолете ги и оставете ги да отстојат 20-30 минути.
  5. Со подготвениот фил од пиперки полнете ги модрите патлиџани, а за да не се растури филот, секој патлиџан заврзете го со дршка од целер.
  6. Редете ги во тегла и налејте ги со разблажен оцет, заврзете ги и оставете ги до употребата.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: