Рецепти
Зимница од модри патлиџани Ана Ѓорова

Модри патлиџани со оцет и лук како одлично предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Модар патлиџан(20 )

Црвена пиперка(3 )

Зелена пиперка(3 )

Магдонос(1 Китка)

Целер(1 )

Лук(4-5 Чешниња)

Сол(1 Кафена лажица)

Оцет

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Модрите патлиџани исчистете ги, исечете им ги дршките, измијте ги добро и засечете ги на 3-4 места во вид на резенка, но не докрај.
  2. Ставете во еден поголем сад вода и обарете ги модрите патлиџани. Барете ги околу 15 минути.
  3. Извадете ги од вода со решеткава лажица, ставете ги на штица и покријте ги со друга штица врз која ќе ставите нешто тешко за да се исцедат од водата. Така оставете ги патлиџаните да отстојат преку ноќ.
  4. Исечкајте ги на парчиња пиперките, магдоносот, целерот и лукот и ставете ги во сад. Посолете ги и оставете ги да отстојат 20-30 минути.
  5. Со подготвениот фил од пиперки полнете ги модрите патлиџани, а за да не се растури филот, секој патлиџан заврзете го со дршка од целер.
  6. Редете ги во тегла и налејте ги со разблажен оцет, заврзете ги и оставете ги до употребата.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: