Рецепти
Таан баклава Ана Ѓорова

Домашна балкава со алва, ореви и чоколадо што ќе ви стане омилена

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(500 Грама)

Црно чоколадо(200 Грама)

Алва(таан 200 Грама)

Сечкани ореви(200 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Маргарин(125 Грама)

Масло(100 Милилитри)

Вода(1 Литар)

Шеќер(800 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во тенџере на оган ставете 800 грама шеќер и 1 литар вода, па кога шербетот ќе зоврие, оставете го уште 10 минути тенџерето и тргнете го од оган и оставете да се излади.
  2. Во длабок сад ставете ги сечканите ореви, издробената алва, ренданото чоколадо и ќесичката ванилин шеќер, па промешајте да се соединат.
  3. Во тенџере на оган растопете го маргаринот и додајте го маслото.
  4. Првата кора попрскајте ја со маргарин и масло, врз неа ставете уште една кора, па нанесете од филот и свиткајте во ролат.
  5. Постапката повторете ја со преостанатите кори и фил.
  6. Потоа наредете ги во намастен плех и печете ги во рерна на 180 степени околу 60 минути или додека баклавата добие убава румена боја.
  7. Пресечете ја на парчиња и прелијте ја со изладениот шербет.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: