Рецепти
Посен куглов со суво овошје Ана Ѓорова

Одличен десерт за со шолја чај

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(1 чаша може и кисела )

Масло(1/2 Чаша)

Шеќер(3/4 Чаша)

Мед(2 Супени лажици)

Брашно(2 и пол чаши )

Какао(2 Супени лажици)

Мелени ореви(3/4 Чаша)

Суво грозје(и друго суво овошје мешано 1 чаша )

Сода бикарбона(1 Кафена лажица)

Шеќер во прав(за посипување )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Водата, маслото, шеќерот и медот зовријте ги во тенџере на оган, а потоа тргнете го тенџерето од оган и оставете ја течноста да се олади.
  2. Во сад исечкајте го или сомелете го сувото овошје и измешајте го со брашното, сода бикарбоната, какаото и мелените ореви. Мешајте прво со лажица, па со дланката.
  3. Изладената течност измешајте ја со сувите состојки убаво да се соединат, па истурете ја во калап за куглов колач претходно премачкан со маргарин.
  4. Печете во рерна на 190 степени околу 1 час, проверете со дрвена чепкалка дали колачот е печен – боцнете го и ако излезе чиста чечкалицата тогаш е печен.
  5. Испечениот колач наросете го со шеќер во прав.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: