Состојки
Зајачко месо
Месото од зајак во кулинарството е позната состојка во подготовка на многу специјалитети. Имено, зајачкото месо се смета за квалитетно месо со низок степен на холестерол и калории во споредба со други видови месо (јагнето содржи 319 калории на 100 грама месо, говедското и свинското месо пак, до 380 калории, додека 100 грама зајак изнесува 136 калории), а меѓу другото, зајакот има фино мускулно влакно и меко, глатко месо.
Експертите тврдат дека зајакот е квалитетно и корисно животно. Зајачкото месо всушност, содржи голема количина на белковини и е лесно сварливо затоа се препорачува негова редовна консумација бидејќи помага во стабилизација на метаболизмот.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти