Рецепти
Тава зајачко со зеленчук Ана Ѓорова

Гурмански ручек од зајачко месо со зеленчук во рерна за вкусен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зајачко месо(2 Килограми)

Кромид(1 Главица)

Млад кромид(1 )

Морков(2 )

Пашканат(1 )

Целер(1 )

Магдонос

Лук(5-6 Чешниња)

Млад лук

Ловоров лист(2-3 )

Жалфија(1 Гранче)

Бибер

Вегета

Сол

Масло(100 Милилитри)

Бело вино(100 Милилитри)

Млеко(100 Милилитри)

Кечап(100 Грама)

Сенф(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 5 часа

  1. Зајачкото месо се сече на парчиња, се реди во тава, се зачинува со сол, бибер и вегета.
  2. Коренастиот зеленчук ситно го сечкаме и заедно со жалфијата и ловоровите листови ги додаваме во тавата.
  3. Ги додаваме и сенфот и виното, па промешуваме убаво.
  4. Ја покриваме тавата со фолија и ја оставаме да отстои 3 часа во фрижидер.
  5. Откако ќе ја извадиме тавата од фрижидер, ја отстрануваме фолијата, го додаваме маслото и ја ставаме во претходно загреана рерна и печеме на 250 степени.
  6. Во голема шолја ставаме 1 лажиче брашно, кечап и млеко и мешаме.
  7. Ја вадиме тавата од рерна и месото го преливаме со смесата од млеко и кечапот.
  8. Враќаме во рерна и допекуваме уште 15 минути.
  9. Готовото месо се служи со пире од компири.
Банана залчиња
Дроб во кошулица
Овесни барови со јаворов сируп
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Посна сарма со праз и шампињони
Филе Велингтон
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Ролат со цимет и суво грозје
Чоколадни бомбици со авокадо
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Пита со јајца и кајмак
Печен ролат од свинско каре
Торта со печурки
Полнети телешки шницли
Крокети од полнети јајца
Банана бомбици со гранола
Солен колач праз и сирење
Домашен крем од кикирики
Лажни лазањи со зелка и колбаси
Кифли со виршла и кашкавал
Романски качамак
Чоколадни коцки со црн грав
Вегетаријански лазањи
Солена пита со маслинки
Полнет леб
Печена скуша (посно)
Тава пилешко со бешамел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: