Рецепти
Пита со јајца и кајмак Ана Ѓорова

Француски рецепт за вкусно предјадење што може да го послужите со чаша бело вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Јајце(8 )

Кајмак(400 Грама)

Сирење(250 Грама)

Димена сланина(250 Грама)

Маргарин(100 Грама)

Прашок за печиво(1 Кафена лажица)

Вода(100 Милилитри)

Ким(1 Кафена лажица)

Сол

Бибер

Вегета

Морско оревче

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Во длабок сад ставете ги маргаринот (претходно омекнат на собна температура), брашното и прашокот за печиво. Посолете, додајте ја водата и замесете тесто.
  2. Тестото расукајте го на набрашнета површина во форма на круг, а потоа ставете го во намастен и набрашнета тркалезна тава за печење со тоа што краевите на тестото ќе ги свиткате нагоре. Прободете го со виљушка тестото на неколку места.
  3. Во друг длабок сад со жица изматете ги јајцата и додајте ги кимот, бибер, сол, вегета, рендано морско оревче, кајмакот, сечканата чадена сланина (претходно може малку да ја пропржите) и ренданото сирење.
  4. Во тестото нанесете го филот од кајмак и печете ја питата 45 минути во рерна на 180 степени.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: