Рецепти
Полнет зајак Ана Ѓорова

Вкусен специјалитет кој е погоден за секоја пригода

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зајачко месо(1 цел зајак од 1,5 кг со црниот дроб )

Копар(300 Грама)

Пршута(70 Грама)

Колбас(60 Грама)

Сланина(60 Грама)

Лук(2 Чешниња)

Рузмарин(1 Гранче)

Бело вино(1 Децилитар)

Масло(3 Супени лажици)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Копарот и лукот ставете ги во сад со зовриена и посолена вода и варете ги 10 минути (водата зачувајте ја).
  2. Пршутата, сланината, колбасот и црниот дроб ситно исечкајте ги и пропржете ги на 1 лажица масло заедно со исечканиот копар.
  3. Исчистете го зајакот и ставете го врз рамна површина. Посолете го, попиперете го и наполнете го со поготвениот фил.
  4. Потоа затворете го со игла и конец. Целото месо заврзете го со конецот по должина и ширина. Ставете го гранчето рузмарин помеѓу конецот.
  5. Пржете го месото на останатото загреано масло, вртејќи го повеќе пати со помош на две дрвени лажици. Додајте сол и бибер, полијте го со  виното и оставете го да испари.
  6. Префрлете ја тавата во загреана рерна на 180 степени и печете го месото 1 и пол час. Полевајте го со малку супа (во која го варевте копарот). Последните 10 минути од печењето зголемете ја температурата на 200 степени за месото малку да зарумени.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: