Рецепти
Зајак на ловечки начин Ана Ѓорова

Печен, мариниран зајак со сос од шампињони и лук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 4 часа.

  1. Зајакот се става во плех да се маринира со бело вино, масло, вегета, црвен пипер, бибер и сол неколку часа.
  2. По неколку часа во истото плехче се додаваат сечкани моркови, 3-4 чешниња сечкан лук и половина тегла шампињони. Плехот се завиткува во алуминиумска фолија и се става на печење 2 часа во загреана рерна на 200°C .
  3. Во меѓувреме се подготвува сос така што брашното се пржи во врело масло, се додаваат 2-3 чешниња ситно сечкан лук, свежо исцеден сок од половина лимон, сол, вегета, бибер по вкус и половина тегла шампињони.
  4. Смесата се меша и се додава 200 мл вода и се вари додека сосот згусне.
  5. Со готовиот сос се прелева печениот зајак и се сервира со варен ориз.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: