Рецепти
Ленени погачици Ана Ѓорова

Вкусни и меки погачки што може да ги подготвите за појадок со омилениот намаз

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(1 коцка свеж )

Млеко(500 Милилитри)

Масло(200 Милилитри)

Шеќер(2 Супени лажици)

Сол(2 Супени лажици)

Сончоглед(100 Грама)

Ленено семе(100 Грама)

Јајце(1 )

Маргарин(1 )

Сусам(50 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Квасецот измешајте го со малку млако млеко да стаса.
  2. Потоа во поголем сад ставете ги брашното, семките од сончоглед и ленено семе, па додајте го стасаниот квасец.
  3. Додајте ги и млекото и маслото, па замесете убаво, меко тесто кое ќе го оставите да стаса 20 минути.
  4. Од стасаното тесто правете топчиња по желба, може да се прават од калап од паштета, чаша или модли во форма.
  5. Потоа на тепсија убаво подмачкана со маргарин наредете ги топчињата и премачкајте ги со изматено јајце, наросете ги со сусам и печете ги околу 30 минути во загреана рерна на 200 степени додека добијат убава, румена боја.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: