Рецепти
Шарени мафини Ана Ѓорова

Декоративен десерт што е одличен за вашите деца

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 и пол чаша )

Прашок за печиво(1 и пол кафена лажица )

Сол(1/4 Кафена лажица)

Јајце(2 големи )

Шеќер(2/3 Чаша)

Путер(12 Супени лажици)

Екстракт од ванила(2 Кафени лажици)

Млеко(1/2 Чаша)

Црвена прехранбена боја(или розева )

Сина прехранбена боја

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Измешајте ги брашното, печивото и солта во еден сад.
  2. Во друг сад пенасто изматете ги со миксер јајцата со шеќерот, па додајте го растопениот путер и екстрактот од ванила.
  3. Матете полека и постепено додавајте половина од смесата со брашно. Мешајте со дрвена лажица и додајте го млекото, па измешајте и додајте го остатокот од брашното.
  4. Соединете ја добро смесата, па поделете ја на два еднакви дела.
  5. Во едниот дел додајте ја сината прехрамбена боја, а во другиот дел измешајте ја розевата (или црвена) прехрамбена боја.
  6. Во намастени калапи за мафини со лажица ставете прво од розевата смеса, па со чиста лажица земете од сината смеса и прелијте одозгора.
  7. Постапката повторувајте ја додека да ги наполните сите калапи за мафини, но секогаш имајте чиста лажица.
  8. Печете ги мафините во претходно загреана рерна на 180 степени, околу 15-20 минути.
  9. По желба декорирајте со шлаг измешан со прехрамбена боја и со чоколадни шарени трошки.

Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: