Рецепти
Алва од гриз со суво грозје (посно)
Посен десерт што одлично оди со шолја варено кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Гриз(1/2 Чаша)
Брашно(1/2 Чаша)
Масло(1 Чаша)
Вода(3 Чаши)
Шеќер(2 Чаши)
Суво грозје(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Сувото грозје се мие и се потопува во топла вода да постои, а потоа се цеди.
- Во тенџере на тивок оган се става маслото, па се додаваат гризот и брашното. Се пржат додека заруменат со постојано мешање.
- Во друго тенџере се ставаат 3 чаши вода и 2 чаши шеќер да зовријат, а потоа се додава сувото грозје.
- Шербетот се истура врз тенџерето со гризот и се меша на тивок оган додека се соединат.
- Готовата смеса се истура во тепсија и се израмнува. Се остава да се излади, а потоа се сече на парчиња и се служи.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во
Убaвa рецептa