Рецепти
Алва од гриз со суво грозје (посно) Ана Ѓорова

Посен десерт што одлично оди со шолја варено кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Гриз(1/2 Чаша)

Брашно(1/2 Чаша)

Масло(1 Чаша)

Вода(3 Чаши)

Шеќер(2 Чаши)

Суво грозје(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Сувото грозје се мие и се потопува во топла вода да постои, а потоа се цеди.
  2. Во тенџере на тивок оган се става маслото, па се додаваат гризот и брашното. Се пржат додека заруменат со постојано мешање.
  3. Во друго тенџере се ставаат 3 чаши вода и 2 чаши шеќер да зовријат, а потоа се додава сувото грозје.
  4. Шербетот се истура врз тенџерето со гризот и се меша на тивок оган додека се соединат.
  5. Готовата смеса се истура во тепсија и се израмнува. Се остава да се излади, а потоа се сече на парчиња и се служи.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: