Рецепти
Алва од гриз со суво грозје (посно) Ана Ѓорова

Посен десерт што одлично оди со шолја варено кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Гриз(1/2 Чаша)

Брашно(1/2 Чаша)

Масло(1 Чаша)

Вода(3 Чаши)

Шеќер(2 Чаши)

Суво грозје(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Сувото грозје се мие и се потопува во топла вода да постои, а потоа се цеди.
  2. Во тенџере на тивок оган се става маслото, па се додаваат гризот и брашното. Се пржат додека заруменат со постојано мешање.
  3. Во друго тенџере се ставаат 3 чаши вода и 2 чаши шеќер да зовријат, а потоа се додава сувото грозје.
  4. Шербетот се истура врз тенџерето со гризот и се меша на тивок оган додека се соединат.
  5. Готовата смеса се истура во тепсија и се израмнува. Се остава да се излади, а потоа се сече на парчиња и се служи.
Турска супа со црвена леќа и зеленчук
Мухалебија
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Сикма
Турски ѓевречиња (посно)
Полнети турски погачици
Птичјо гнездо
Модри патлиџани на турски начин
Пилешко во сос од ореви
Говедско со кромид
Баклава со кадаиф
Мантии
Мини лахмаџун
Баклава со јогурт
Алва од гриз со суво грозје (посно)
Турски погачици
Филџан бурек
Баклава со суви смокви и со јаболки
Турски млечен пудинг
Назли фатма
Сунгер татлија (араванија)
Турски крофни
Пилав од булгур
Воден бурек
Печена скуша со кромид
Турска супа од црвена леќа
Кадаиф со ореви и суво грозје (посно)
Бела алва (посно)
Јагнешко месо со пире од модри патлиџани

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: