Рецепти
Алва од гриз со суво грозје (посно) Ана Ѓорова

Посен десерт што одлично оди со шолја варено кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Гриз(1/2 Чаша)

Брашно(1/2 Чаша)

Масло(1 Чаша)

Вода(3 Чаши)

Шеќер(2 Чаши)

Суво грозје(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Сувото грозје се мие и се потопува во топла вода да постои, а потоа се цеди.
  2. Во тенџере на тивок оган се става маслото, па се додаваат гризот и брашното. Се пржат додека заруменат со постојано мешање.
  3. Во друго тенџере се ставаат 3 чаши вода и 2 чаши шеќер да зовријат, а потоа се додава сувото грозје.
  4. Шербетот се истура врз тенџерето со гризот и се меша на тивок оган додека се соединат.
  5. Готовата смеса се истура во тепсија и се израмнува. Се остава да се излади, а потоа се сече на парчиња и се служи.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: