Рецепти
Бабин колач со тиква
Едноставен колач со интересен шмек што треба да го испробате
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Маргарин(или путер 200 грама )
Шеќер(200 Грама)
Јајце(4 )
Пире од варена тиква(350 Грама)
Какао(1 Супена лажица)
Брашно(250 Грама)
Прашок за печиво(1 Кафена лажица)
Цимет(малку )
Слатка павлака(изматена за премачкување на колачот )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Тиквата исчистете ја, измијте ја и исечете ја на крупни парчиња, па печете ја во рерна на 200 степени додека да омекне.
- Откако ќе се испече тиквата, оставете ја да се олади, излупете ја и испасирајте ја во пире.
- Во друг сад со миксер пенасто изматете го маргаринот, шеќерот и јајцата.
- Додајте го пирето од тиква и изрендана кора од портокал, па изедначете ја смесата.
- Брашното, измешано со печивото, претурајте го постепено во смесата, но непрекинато матете со миксерот.
- На крајот додајте го какаото, циметот и прстофат сол.
- Смесата претурете ја во плех обложен со хартија за печење или без хартија, ама плехот претходно да биде добро премачкан со масло и посипан со брашно.
- Печете половина час во рерна на 180 степени.
- Изладениот колач исечете го на коцки и послужете го со шлаг од изматена слатка павлака.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во