Рецепти
Бабин колач со тиква Ана Ѓорова

Едноставен колач со интересен шмек што треба да го испробате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Маргарин(или путер 200 грама )

Шеќер(200 Грама)

Јајце(4 )

Пире од варена тиква(350 Грама)

Какао(1 Супена лажица)

Брашно(250 Грама)

Прашок за печиво(1 Кафена лажица)

Цимет(малку )

Сол

Рендана кора од портокал

Слатка павлака(изматена за премачкување на колачот )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Тиквата исчистете ја, измијте ја и исечете ја на крупни парчиња, па печете ја во рерна на 200 степени додека да омекне.
  2. Откако ќе се испече тиквата, оставете ја да се олади, излупете ја и испасирајте ја во пире.
  3. Во друг сад со миксер пенасто изматете го маргаринот, шеќерот и јајцата.
  4. Додајте го пирето од тиква и изрендана кора од портокал, па изедначете ја смесата.
  5. Брашното, измешано со печивото, претурајте го постепено во смесата, но непрекинато матете со миксерот.
  6. На крајот додајте го какаото, циметот и прстофат сол.
  7. Смесата претурете ја во плех обложен со хартија за печење или без хартија, ама плехот претходно да биде добро премачкан со масло и посипан со брашно.
  8. Печете половина час во рерна на 180 степени.
  9. Изладениот колач исечете го на коцки и послужете го со шлаг од изматена слатка павлака.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: