Рецепти
Шербет пита со јаболки Ана Ѓорова

Пита од готови кори и рендани јаболки со цимет и ореви за одличен десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ореви(толчени 200 грама )

Готови кори(500 Грама)

Јаболко(2 кисели )

Цимет(1 ќесичка )

Масло

Вода(800 Милилитри)

Шеќер(800 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Јаболките (зелени) излупете ги и изрендајте ги на крупно.
  2. Во садот со јаболките измешајте ги толчените ореви и циметот и измешајте со лажица.
  3. Две кори премачкајте со масло и ставете ги една врз друга, па на едниот крај нанесете од филот.
  4. Свиткајте ги краевите на корите кон внатрешноста и свиткајте ролат.
  5. Ролатот ставете го во правоаголна тава бр. 40, намастена со масло. Постапката повторете ја со останатите состојки.
  6. Исечете ја питата на парчиња и попрскајте ја со масло.
  7. Печете ја во рерна на 180 степени околу 30 минути.
  8. Направете шербет од 800 г шеќер и 800 мл вода, загрејте ги во тенџере на оган и варете додека шербетот ја добие потребната густина.
  9. Со млак шербет прелијте ја питата и оставете да впие пред послужување.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: