Рецепти
Јагнешко со бамји Ана Ѓорова

Јагнешкото месо на овој начин е многу вкусно и едноставно за подготовка

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешко месо(со коска 1 Килограм)

Бамја(150 Грама)

Доматно пире(250 Грама)

Лимон(1 )

Кромид(1 Главица)

Вегета

Сол

Бибер

Каранфилче(1 Кафена лажица)

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Јагнешкото месо исечете го на покрупно и зачинете го со сол, бибер и вегета. Пржете го на загреано масло во тенџере на оган.
  2. Откако месото ќе се испржи од двете страни, извадете го од тенџерето и во тенџерето на преостанатата маснотија пржете го кромидот.
  3. Откако кромидот ќе омекне, додајте ги каранфилчињата и доматното пире.
  4. Промешајте и во тенџерето вратете ги испржените парчиња јагнешко месо.
  5. Налејте околу 700 мл врела вода и зачинете по вкус.
  6. Во друго тенџере на оган зовријте вода и додајте половина од лимоновиот сок, па ставете ги бамјите да се варат.
  7. Омекнатите бамји ставете ги во длабока чинија и прелијте ги со преостанатиот лимонов сок.
  8. Кога ќе се свари месото, додајте ги бамјите во тенџерето и промешајте.
  9. Откако бамјите ќе го впијат вкусот од јагнешкото месо, сервирајте.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: